Ζητούν δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ

Γιώργος Παγούδης

Πρωτοβουλία 14 ευρωβουλευτών (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά) υπέρ του πρόσφυγα ο οποίος καταδικάστηκε σε 142 χρόνια κάθειρξη ως διακινητής, επειδή πήρε το τιμόνι βάρκας που βυθιζόταν και έσωσε 32 άτομα.

Ηταν λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2020, όταν ακόμη μια βάρκα με 34 πρόσφυγες στη Λέσβο διασώθηκε τελευταία στιγμή λίγο πριν βυθιστεί. Η καταμέτρηση όμως που ακολούθησε έδειξε ότι δύο νεαρές γυναίκες δεν τα είχαν καταφέρει, έπεσαν στο νερό και χάθηκαν για πάντα στα παγωμένα νερά. Ο Μοχαμάντ Αμπντί ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες. Αναγνωρίστηκε όμως ως ο άνθρωπος που κρατούσε το τιμόνι, αφού όταν η βάρκα άρχισε να βυθίζεται, κράτησε την ψυχραιμία του αν και πρώτη φορά έβλεπε θάλασσα, άρπαξε το τιμόνι και κατάφερε να κρατήσει το σκάφος στην επιφάνεια διασώζοντας έτσι τους υπόλοιπους επιβάτες.

Για τον νόμο όμως η πράξη αυτή τιμωρείται. Και μάλιστα αυστηρά. Και η νομοθεσία γίνεται πιο αυστηρή, όταν την κατηγορία της διακίνησης προσφύγων τη συνοδεύει και η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ομως ο 28χρονος Μοχαμάντ δεν είχε πληρωθεί για το ταξίδι. Αντίθετα, είχε καταβάλει βαρύ αντίτιμο για μια θέση στη βάρκα που αντί να τους οδηγήσει σε μία καλύτερη ζωή, κόντεψε να τους τη στερήσει. Στο δικαστήριο, ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης: «Οδήγησε τη βάρκα, άρα γνώριζε να το κάνει. Ακόμα και εγώ, που έχω πάει ψάρεμα πέντε-έξι φορές, δεν ξέρω να την οδηγήσω».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ακόμη πιο σκληρή. Τον καταδίκασε σε κάθειρξη 142 ετών και οδηγήθηκε στις φυλακές της Χίου, όπου περιμένει με υπομονή και αξιοπρέπεια την εκδίκαση της έφεσης τον Μάρτιο του 2022, ελπίζοντας σε μία δίκαιη δίκη. Το αίτημά του έχει ήδη αγκαλιαστεί από ομάδα 14 ευρωβουλευτών (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά), αλλά και από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίοι με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέλιου Κούλογλου, έχουν ξεκινήσει διεθνή καμπάνια για την περίπτωση του, βάζοντας ως κεντρικό ζήτημα την αλλαγή της νομοθετικής αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, ο Στ. Κούλογλου και η Ιρλανδή ευρωβουλευτής της Αριστεράς Κλερ Ντέιλι, μέλη ανθρωπιστικών και νομικών οργανώσεων και απεσταλμένοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Χίο και επισκέφτηκαν τον Μοχαμάντ στη φυλακή. Εκεί γνώρισαν και τους Αφγανούς Ζαχίρ Αμίρ (ο οποίος έχει χάσει τα ίχνη της οικογένειάς του μετά τη φυλάκισή του) και Ρασούλι Ακίφ. Οι δυο τους κρατούνται για παρόμοια αδικήματα, με καταδίκες που φτάνουν τα πενήντα χρόνια. Ποινές πιο «ελαφρές» από του Μοχαμάντ, αφού στην περίπτωση τους δεν υπήρξαν θάνατοι. Εξίσου σκληρές και άδικες όμως, αφού καταδικάστηκαν ως διακινητές με μοναδικό στοιχείο τη μαρτυρία ενός και μόνο λιμενικού που ισχυρίστηκε ότι τους είδε να κρατούν το τιμόνι της βάρκας.

Υπάρχουν και άλλες ομοιότητες στις υποθέσεις αυτές. Και οι τρεις δίκες κράτησαν μόνο λίγα λεπτά. Οι συνήγοροι διορίστηκαν από το δικαστήριο τελευταία στιγμή και οι κατηγορούμενοι τούς έβλεπαν πρώτη φορά. Ακόμα και σήμερα αδυνατούν να καταλάβουν για ποιο λόγο η ελληνική δικαιοσύνη τούς αντιμετωπίζει ως διακινητές και ξεκαθαρίζουν πως εγκαταλείφθηκαν από τους διακινητές μεσοπέλαγα. Σημειώνεται πως στη δίκη ενός εκ των Αφγανών ο εισαγγελέας θεώρησε επιβαρυντικό το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε στη βάρκα την οικογένειά του. Στη δεύτερη περίπτωση όμως ο εισαγγελέας θεώρησε... επιβαρυντικό ότι στη βάρκα επέβαινε η έγκυος σύζυγος και το παιδί του.

Πηγή: efsyn.gr

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image