Ο νέος που βλέπετε στη φωτογραφία είναι o Chico, ένας νεαρός πρόσφυγας, τη μέρα της παράστασης «Untitled for now: An old fable» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία έλαβε μέρος. Ο Chico, ένα παιδί εξαιρετικά φιλότιμο, που ήδη έχει ενταχθεί την κοινωνία μας, έλαβε απορριπτική απόφαση χορήγησης διεθνούς προστασίας, ενώ η ζωή του κινδυνεύει σοβαρά σε περίπτωση που οδηγηθεί πίσω στην χώρα του. Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έζησε μια δραματική παιδική ηλικία. Σε ηλικία 10 ετών σφαγιάστηκε όλη η οικογένειά του από στρατιώτες. Ο ίδιος, που τυχαία έλειπε από το σπίτι, γλύτωσε τη σφαγή αλλά αναγκάστηκε βέβαια να δραπετεύσει από την πατρίδα του, καθώς αποτελούσε και ο ίδιος στόχο.

Μαζί με τον θείο του, έφτασαν στο Μαρόκο, όπου έζησε ως επαίτης μέχρι την ηλικία των 14 ετών, ενώ ο θείος πέθανε λίγο μετά την άφιξή τους σε αυτή τη χώρα. Με φουσκωτή βάρκα πέρασε στη Λιβύη και από εκεί επιχείρησε να περάσει με καράβι στην αντικρινή «ασφαλή» Ευρώπη. Δυστυχώς, το σαπιοκάραβο βούλιαξε ανοιχτά της Λιβύης και πνίγηκαν αβοήθητοι πολλοί συνταξιδιώτες του. Ο Chico φάνηκε τυχερός για μια ακόμη φορά (!) αφού διασώθηκε από Ιταλικό εμπορικό πλοίο. Κατέληξε στην Τουρκία και από εκεί κατάφερε να περάσει με βάρκα στην Κω.

Ο Chico έφτασε στη Δομή «Νεφέλη 1» του Κοινωνικό ΕΚΑΒ στις 24/12/2019. Μιλούσε βασικά την μητρική γλώσσα του, τα Lingala, και ελάχιστα γαλλικά. Έδειξε όμως αξιοθαύμαστο σθένος, επιμονή και θέληση να διδαχθεί την ελληνική γλώσσα. Συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες της δομής, χωρίς να απουσιάζει ποτέ από το μάθημα ελληνικών! Με ακλόνητη συνέπεια φοίτησε για 3 χρόνια στο 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά, ακολουθώντας την ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας, και αποφοιτώντας με βαθμό 15,5 (!) και με εξαιρετική διαγωγή. Όλοι όσοι βρέθηκαν γύρω από τον νεαρό έφηβο, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.

Μετά την ενηλικίωσή του, αποχώρησε από τη Δομή της Οργάνωσής μας και φιλοξενήθηκε σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαμονής άλλου οργανισμού. Σήμερα, σε ηλικία 20 ετών πλέον, μετά τη διακοπή των προγραμμάτων φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, πήρε τη ζωή του στα χέρια και εγκαταστάθηκε μαζί με συνομήλικο φίλο του που γνώρισε στη Δομή μας, σε μισθωμένο διαμέρισμα, καλύπτοντας εξ ιδίων τις δαπάνες του. Βρήκε δε μόνιμη εργασία σε εργοστάσιο συσκευασίας στον Ασπρόπυργο.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι προφανές ότι ο Chico NSECI πληροί αναμφίβολα τις προϋποθέσεις υπαγωγής του σε Προσφυγικό Καθεστώς Διεθνούς Προστασίας. Η άρνηση χορήγησης ασύλου αποτελεί μια ακατανόητη απόφαση, η οποία έχει χαρακτηριστικά αυθαιρεσίας. Όπως βεβαιώνεται από διεθνείς οργανισμούς και έγκυρους ανεξάρτητους παρατηρητές, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, «οι βίαιες ένοπλες συγκρούσεις με θύματα τον άμαχο πληθυσμό, είναι εκτεταμένες στο σύνολο της χώρας και η κατάσταση παραμένει ασταθής, με ομάδες ενόπλων να προβαίνουν σε ωμότητες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού».

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωρισθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, ο Chico με επιμέλεια και προσήλωση πέτυχε την ουσιαστική ένταξή του στην ελληνική κοινωνία και στην εργασιακή ζωή του τόπου μας.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, μαζί με όλους όσους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτόν τον υπέροχο νέο, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στο Chico, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή να του αποδοθεί η Διεθνής Προστασία που δικαιούται!

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, οργάνωση καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, αναλαμβάνει και ευρύτερες δράσεις που άπτονται της κοινωνικής ευθύνης του. Με τη διοργάνωση Ημέρας Αιμοδοσίας, η οργάνωσή μας αποσκοπεί καταρχήν να καταθέσει την δική του συμβολή στο κρίσιμο θέμα της αιμοδοσίας στην χώρα μας, αλλά επίσης και να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην κοινωνική ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς.

Η προσφορά αίματος είναι αφενός μια αναγκαία και αναντικατάστατη πράξη ιατρικής συμπαράστασης προς ασθενείς συμπολίτες μας, αλλά είναι και μια αμιγώς εθελοντική πράξη, που σηματοδοτεί την ύπαρξη μη εμπορεύσιμων αγαθών. Αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη αξία, σε μια εποχή όπου ο εθελοντισμός τείνει να απαξιωθεί, ενώ ένα διογκούμενο ρεύμα ωθεί τους ανθρώπους προς στάσεις ατομικιστικής αναδίπλωσης.

Η αξία της αιμοδοσίας ως στήριξη του συστήματος υγείας είναι εύκολα αντιληπτή, αν αναλογιστούμε ότι ένας αιμοδότης προσφέρει, σε μια συνεδρία, αίμα το οποίο αντιστοιχεί σε 4 μονάδες μετάγγισης, που δύναται ενίοτε να σώσουν 4 ζωές, και αποτελούν σε κάθε περίπτωση τον μοναδικό τρόπο να ανακουφιστούν άνθρωποι σε κίνδυνο.

Την ίδια μέρα, θα γίνει συγκέντρωση φαρμάκων με την υποστήριξη του GIVMED, οργάνωση συλλογής φαρμάκων και δωρεάν διάθεσης  σε ευάλωτα άτομα.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, σε συνεργασία  με το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, που έχει μακρόχρονη εμπειρία στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, διοργανώνει:

Ημέρα Αιμοδοσίας, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, από 15:00 έως 19:00
στην έδρα του, οδός Δημητρίου Καζάνη 24, στην Αθήνα (Αμπελόκηποι).

Πρακτικές οδηγίες προς τους αιμοδότες

Για την διεκπεραίωση της αιμοδοσίας,  πρέπει να γνωρίζετε:

1.    Δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.

2.    Πρέπει να είστε σε καλή φυσική κατάσταση, έχοντας κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες το προηγούμενο βράδυ.

3.    Μπορείτε να έχετε καταναλώσει ελαφρύ πρωινό ή γεύμα, χωρίς να έχετε γευματίσει τις 6 προηγούμενες ώρες.

4.    Πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα τουλάχιστον μία ώρα πριν την αιμοδοσία.

5.    Πρέπει να έχετε μαζί σας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. ή την ταυτότητά σας.

Πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2022, η 2η  Ανθρωπιστική Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ στην Ουκρανία, μέσω της οποίας μεταφέρθηκε χειρουργικός εξοπλισμός και φάρμακα, σε Νοσοκομεία της Οδησσού και του Λβιβ.  Η ανταπόκριση από τα μέλη της αποστολής, φανερώνει εικόνες και λεπτομέρειες που μαρτυρούν μια επισφαλή κατάσταση, η οποία δεν φαίνεται να κοπάζει.

Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ μετέφερε και παρέδωσε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Οδησσού χειρουργικό και ιατρικό εξοπλισμό, προερχόμενο από ιδίους πόρους και από δωρεές.

Στόχος της αποστολής ήταν η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στους ωφελούμενους φορείς, η άμεση επαφή με τις Δημοτικές αρχές, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Οδησσό, άλλους φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Φωτογραφική Έκθεση Παιδιών Προσφύγων στη 14η Διοργάνωση PhotoVision

Αρκετά συχνά, συναντάμε σε Δομές Φιλοξενίας προσφύγων,  παιδιά, τα οποία έχουν μπροστά τους ένα απροσπέλαστο εμπόδιο που τα αποτρέπει να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα βιώματα και τα συναισθήματά τους. Η απουσία κοινής γλώσσας επικοινωνίας, η συστολή και η αποφυγή έκφρασης του συναισθήματος λόγω τραύματος, φυλακίζουν το συναισθηματικό κόσμο των ξεριζωμένων παιδιών που με δυσκολία ξεκλειδώνεται.


kean.jpgkean.jpg

Το «Διαβατήριο των Δικαιωμάτων» των παιδιών προσφύγων παρουσιάστηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Κοινωνικό ΕΚΑΒ και ΚΕΑΝ, στον πολυχώρο Εscape Athens.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και το ΚΕΑΝ, δημιούργησαν ένα έντυπο, συμβολικά ονομαζόμενο «Διαβατήριο Δικαιωμάτων», στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά δικαιώματα των παιδιών προσφύγων. Το «Διαβατήριο» αποτελεί ένα προσωποποιημένο μέσο ευαισθητοποίησης για την τήρηση των δικαιωμάτων των νεαρών προσφύγων.

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image