Ο νέος που βλέπετε στη φωτογραφία είναι o Chico, ένας νεαρός πρόσφυγας, τη μέρα της παράστασης «Untitled for now: An old fable» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία έλαβε μέρος. Ο Chico, ένα παιδί εξαιρετικά φιλότιμο, που ήδη έχει ενταχθεί την κοινωνία μας, έλαβε απορριπτική απόφαση χορήγησης διεθνούς προστασίας, ενώ η ζωή του κινδυνεύει σοβαρά σε περίπτωση που οδηγηθεί πίσω στην χώρα του. Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έζησε μια δραματική παιδική ηλικία. Σε ηλικία 10 ετών σφαγιάστηκε όλη η οικογένειά του από στρατιώτες. Ο ίδιος, που τυχαία έλειπε από το σπίτι, γλύτωσε τη σφαγή αλλά αναγκάστηκε βέβαια να δραπετεύσει από την πατρίδα του, καθώς αποτελούσε και ο ίδιος στόχο.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, οργάνωση καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, αναλαμβάνει και ευρύτερες δράσεις που άπτονται της κοινωνικής ευθύνης του. Με τη διοργάνωση Ημέρας Αιμοδοσίας, η οργάνωσή μας αποσκοπεί καταρχήν να καταθέσει την δική του συμβολή στο κρίσιμο θέμα της αιμοδοσίας στην χώρα μας, αλλά επίσης και να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην κοινωνική ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς.

Πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2022, η 2η  Ανθρωπιστική Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ στην Ουκρανία, μέσω της οποίας μεταφέρθηκε χειρουργικός εξοπλισμός και φάρμακα, σε Νοσοκομεία της Οδησσού και του Λβιβ.  Η ανταπόκριση από τα μέλη της αποστολής, φανερώνει εικόνες και λεπτομέρειες που μαρτυρούν μια επισφαλή κατάσταση, η οποία δεν φαίνεται να κοπάζει.

Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ μετέφερε και παρέδωσε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Οδησσού χειρουργικό και ιατρικό εξοπλισμό, προερχόμενο από ιδίους πόρους και από δωρεές.

Στόχος της αποστολής ήταν η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στους ωφελούμενους φορείς, η άμεση επαφή με τις Δημοτικές αρχές, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Οδησσό, άλλους φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Φωτογραφική Έκθεση Παιδιών Προσφύγων στη 14η Διοργάνωση PhotoVision

Αρκετά συχνά, συναντάμε σε Δομές Φιλοξενίας προσφύγων,  παιδιά, τα οποία έχουν μπροστά τους ένα απροσπέλαστο εμπόδιο που τα αποτρέπει να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα βιώματα και τα συναισθήματά τους. Η απουσία κοινής γλώσσας επικοινωνίας, η συστολή και η αποφυγή έκφρασης του συναισθήματος λόγω τραύματος, φυλακίζουν το συναισθηματικό κόσμο των ξεριζωμένων παιδιών που με δυσκολία ξεκλειδώνεται.


kean.jpgkean.jpg

Το «Διαβατήριο των Δικαιωμάτων» των παιδιών προσφύγων παρουσιάστηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Κοινωνικό ΕΚΑΒ και ΚΕΑΝ, στον πολυχώρο Εscape Athens.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και το ΚΕΑΝ, δημιούργησαν ένα έντυπο, συμβολικά ονομαζόμενο «Διαβατήριο Δικαιωμάτων», στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά δικαιώματα των παιδιών προσφύγων. Το «Διαβατήριο» αποτελεί ένα προσωποποιημένο μέσο ευαισθητοποίησης για την τήρηση των δικαιωμάτων των νεαρών προσφύγων.

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image