«Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου»* είναι ο τίτλος του βιβλίου που εκδίδει το Κοινωνικό ΕΚΑΒ. Αποτελείται από μια συγκλονιστική συλλογή προσωπικών αφηγήσεων ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, που φιλοξενούνται σήμερα στις δομές της οργάνωσης.

Περισσότερα από δυο χιλιάδες προσφυγόπουλα βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτοί οι «ασυνόδευτοι ανήλικοι», όπως τους ονομάζουμε κάπως ψυχρά στα διοικητικά έγγραφα, έχουν χάσει τα πάντα. Όχι μόνο το σπίτι τους, το χωριό ή την πόλη τους, όπως και κάθε άλλος πρόσφυγας, αλλά και την αγκαλιά της μάνας τους, τη στοργή του πατέρα τους, ακόμα και την απλή παρουσία κάποιου συγγενή.

Chico passport photoΔεκτή έγινε από τη δευτεροβάθμια Αρχή Προσφυγών η αίτηση ασύλου του Chico Nseki, o οποίος είχε περάσει το Γολγοθά μετά την πρώτη απορριπτική αίτηση ασύλου τον Φεβρουάριο 2023. Ο Chico, πρόσφυγας από το Κονγκό, αφότου επιβίωσε της σφαγής της οικογένειάς του, έζησε μια μακρά οδύσσεια μεταξύ επαιτείας, ναυαγίου και αστεγίας, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε σε Κέντρο Φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ.

Τα μάτια του, όλο το πρόσωπό του, άρχισαν πάλι να χαμογελούν. Και μας έλεγε ότι η Δομή είναι το νέο σπίτι του και όλοι εμείς η νέα του οικογένεια. Ο Chico είναι ένα παιδί που δίνει καθημερινά αγώνα για να μάθει, να βοηθήσει, να γίνει ο ίδιος καλύτερος. Στα 18 του, αποχώρησε από το Κέντρο Φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ και πήρε τη ζωή στα χέρια του. Βρήκε δουλειά και νοίκιασε ένα διαμέρισμα μαζί με ένα φίλο του.

Το χαμόγελό του όμως χάθηκε, όταν τον χειμώνα του 2023 απορρίφθηκε η αίτησή του για άσυλο. Αυτή η απορριπτική απόφαση έπεσε σαν βόμβα σε όλους τους εργαζόμενους του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Οι καθηγητές του στο σχολείο, οι συνάδελφοί του στη δουλειά, οι δάσκαλοί του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο οποίο είχε λάβει μέρος το 2022, δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη λογική (ή μάλλον την απουσία λογικής) πίσω από αυτή την απόφαση. Όλοι μαζί προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον Chico, να αποδείξουμε ότι αυτό το νέο παιδί έχει απόλυτο δικαίωμα στο άσυλο.

O Chico τελικά δικαιώθηκε, καθώς είχε την τύχη να στηριχθεί από πολλούς ανθρώπους, που μπόρεσαν να ανατρέψουν τον ανορθολογισμό μιας απόφασης που είχε αρνηθεί το αυτονόητο. Ας αναλογιστούμε όμως πόσοι ακόμα νέοι και νέες αδικούνται, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσά μας χωρίς δίκτυο υποστήριξης και καταλήγουν να περιφέρονται σαν φαντάσματα.

Τώρα ο Chico συνεχίζει τη ζωή του, έχοντας για πρώτη φορά το αίσθημα της ασφάλειας. Σπούδασε ηλεκτρολόγος και βρίσκει προοδευτικά την δική του θέση μέσα στην κοινωνία μας. Νοιώθει ότι δικαιώθηκαν όλες οι προσπάθειες που έκανε επί χρόνια. Και εμείς νοιώθουμε ότι μας δικαιώνει η δικαίωσή του. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που νοιάστηκαν και περιστοίχισαν τον Chico με την αγάπη τους. Αυτούς πού κάνανε την αγάπη τους πράξη, διότι δεν αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη ως αφηρημένη παλαιομοδίτικη έννοια, αλλά ως θεμέλιο μιας κοινωνίας που τιμά το όνομά της.

 

Ο νέος που βλέπετε στη φωτογραφία είναι o Chico, ένας νεαρός πρόσφυγας, τη μέρα της παράστασης «Untitled for now: An old fable» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία έλαβε μέρος. Ο Chico, ένα παιδί εξαιρετικά φιλότιμο, που ήδη έχει ενταχθεί την κοινωνία μας, έλαβε απορριπτική απόφαση χορήγησης διεθνούς προστασίας, ενώ η ζωή του κινδυνεύει σοβαρά σε περίπτωση που οδηγηθεί πίσω στην χώρα του. Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έζησε μια δραματική παιδική ηλικία. Σε ηλικία 10 ετών σφαγιάστηκε όλη η οικογένειά του από στρατιώτες. Ο ίδιος, που τυχαία έλειπε από το σπίτι, γλύτωσε τη σφαγή αλλά αναγκάστηκε βέβαια να δραπετεύσει από την πατρίδα του, καθώς αποτελούσε και ο ίδιος στόχο.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, οργάνωση καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, αναλαμβάνει και ευρύτερες δράσεις που άπτονται της κοινωνικής ευθύνης του. Με τη διοργάνωση Ημέρας Αιμοδοσίας, η οργάνωσή μας αποσκοπεί καταρχήν να καταθέσει την δική του συμβολή στο κρίσιμο θέμα της αιμοδοσίας στην χώρα μας, αλλά επίσης και να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην κοινωνική ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς.

Πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2022, η 2η  Ανθρωπιστική Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ στην Ουκρανία, μέσω της οποίας μεταφέρθηκε χειρουργικός εξοπλισμός και φάρμακα, σε Νοσοκομεία της Οδησσού και του Λβιβ.  Η ανταπόκριση από τα μέλη της αποστολής, φανερώνει εικόνες και λεπτομέρειες που μαρτυρούν μια επισφαλή κατάσταση, η οποία δεν φαίνεται να κοπάζει.

Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ μετέφερε και παρέδωσε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Οδησσού χειρουργικό και ιατρικό εξοπλισμό, προερχόμενο από ιδίους πόρους και από δωρεές.

Στόχος της αποστολής ήταν η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στους ωφελούμενους φορείς, η άμεση επαφή με τις Δημοτικές αρχές, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Οδησσό, άλλους φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image