Η Δομή της Πεντέλης ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2020. Τα πρώτα 8 παιδιά έφτασαν στη Δομή στα μέσα του μήνα και με ανυπομονησία τακτοποίησαν τα πράγματά τους στο χώρο. Το καταπράσινο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Δομής και η γραφικότητα της περιοχής ενθουσίασαν τους μικρούς φιλοξενούμενους που μετά το καλωσόρισμα έπαιξαν στην αυλή του κτιρίου.

Από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα ξεκίνησαν το εκπαιδευτικά προγράμματα, που αρχικό στόχο είχαν την εξοικείωση, τη γνωριμία και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών αλλά και των ατόμων που στελεχώνουν την προσπάθεια. Οι θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες ενθουσίασαν και κινητοποίησαν τα παιδιά, που βλέποντας τις διασκεδαστικές ασκήσεις που τους πρότεινε ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός έτρεξαν αμέσως για να λάβουν μέρος. Κάπως έτσι άρχισε να αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών αλλά και του προσωπικού που στελεχώνει την προσπάθεια. Το ομαδικό παιχνίδι γέμισε χαρά και ενέργεια τη Δομή και τα παιδιά κάθε μέρα αναμένουν τη στιγμή που θα ξεκινήσουν αυτές οι δραστηριότητες. 

penteli1

Την ίδια περίοδο παραδόθηκαν και τα πρώτα μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών, στα οποία ένας σημαντικός αριθμός παιδιών έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξιοπρόσεκτο ζήλο. Η θέληση για γνώση εξέπληξε τους πάντες και τα παιδιά άρχισαν να χρησιμοποιούν αμέσως ελληνικές φράσεις και λέξεις στον προφορικό τους λόγο. Τα διαδραστικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν από τους εκπαιδευτικούς έκαναν την εκμάθηση ακόμα πιο διασκεδαστική! Κάθε πρωί με την άφιξη των εκπαιδευτικών τα περισσότερα παιδιά τρέχουν στα δωμάτιά τους για να πάρουν το τετράδιό τους και κατεβαίνουν στο ισόγειο περιμένοντας να αρχίσει το μάθημα. Αρκετά από αυτά ρωτούν συνεχώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας φράσεις και λέξεις που τους έρχονται στο μυαλό και τις σημειώνουν στα τετράδια τους για να τις μάθουν και να τις χρησιμοποιήσουν στα Ελληνικά αργότερα.

penteli2  penteli3 

 

Στις 4 Φεβρουαρίου, οι μικροί κάτοικοι της Δομής υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό το Σύλλογο Γονέων του Κρυστάλλειου Δημοτικού Πεντέλης και εκπροσώπους του Α’ Δημοτικού Μελισσίων, του Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης, του Γυμνασίου Πεντέλης, του Β’ Δημοτικού Πεντέλης και το Β’ Νηπιαγωγείου Πεντέλης, που παρευρέθηκαν στο χώρο της δομής, με σκοπό την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η τοπική κοινωνία καλοδέχτηκε με αυτό τον όμορφο τρόπο τους νέους πλέον κατοίκους της περιοχής τους και χάρισαν στα παιδιά επιτραπέζια παιχνίδια, μπάλες και γραφική ύλη. Όλοι μαζί έβγαλαν φωτογραφίες και βρήκαν την ευκαιρία να ξεχυθούν στο παιχνίδι! Μικροί και μεγάλοι έπαιξαν ποδόσφαιρο μετά μουσικής και διασκέδασαν στο γήπεδο απέναντι από το Κρυστάλλειο. Οι γονείς προσφέρθηκαν παραδώσουν εθελοντικά μαθήματα γλωσσών, υπολογιστών και δημιουργικών κατασκευών και προσκάλεσαν τα παιδιά να παρακολουθήσουν τις απογευματινές εξωσχολικές τους δραστηριότητες όπως σκάκι, κρουστά και ρομποτική. Η προθυμία των παιδιών της Δομής για συμμετοχή στις δραστηριότητες αυτές είναι πολύ μεγάλη, με τα περισσότερα παιδιά να θέλουν να λάβουν μέρος στο μάθημα σκακιού. Από τη δική τους πλευρά, τα παιδιά πρότειναν να διδάξουν μαθήματα κρίκετ στα παιδιά της περιοχής.

penteli4

Κάπως έτσι ξεκίνησαν και τα πρώτα μαθήματα χειροτεχνίας και ζωγραφικής που ανέδειξαν το καλλιτεχνικό ταλέντο των παιδιών. Με το που εμφανίστηκαν τα πινέλα και μπογιές όλα τα παιδιά ακόμα και τα πιο μεγάλα έτρεξαν στα τραπέζια για να δημιουργήσουν! Όλοι μαζί τοποθέτησαν τα έργα τους με περηφάνια στου τοίχους και ο χώρος πλημμύρισε με χρώματα. H θέληση των παιδιών για δράση και μάθηση ώθησε τους υπεύθυνους να προγραμματίσουν ομαδικές δραστηριότητες καλλωπισμού του χώρου της δομής, συναντήσεις μουσικής και χορού με τραγούδια από την Ελλάδα και τις χώρες καταγωγής των παιδιών, προβολή ταινίας και παιχνίδι βόλεϊ, ποδοσφαίρου και κρίκετ σε πάρκο πλησίον της δομής. Εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, εξορμήσεις πεζοπορίας και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα ιδιωτικών φορέων πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο προσεχές μέλλον.

 penteli5           penteli6