Κατεβάστε από εδώ τον Κώδικα Αξιών και Αρχών των Μελών του Κοινωνικού ΕΚΑΒ σε μορφή PDF. Έκδοση 2024
Α. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΚΑΒ
Α.1. Στόχοι και πεδίο δράσης του Κοινωνικού ΕΚΑΒ
Το Κοινωνικό Ελληνικό Κλιμάκιο Άμεσης Βοήθειας (Κοινωνικό ΕΚΑΒ), είναι ανεξάρτητη κοινωνική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. Η ονομασία «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» παραπέμπει στην έννοια της αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, όπου βρίσκονται άτομα κοινωνικά περιθωριοποιημένα, κυριολεκτικά τραυματισμένα στην κοινωνική τους υπόσταση.
Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ αποσκοπεί να προσεγγίσει και να βοηθήσει ανθρώπους και ομάδες, οι οποίοι έχουν χάσει τη δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι τις βασικές τους ανάγκες (στέγαση, σίτιση, υγειονομική φροντίδα κλπ.), αλλά συχνά και να ζητήσουν από μόνοι τους βοήθεια, ευρισκόμενοι σε βαθιά απόγνωση. Σε τέτοιες ομάδες ανήκουν πχ οι άστεγοι, τα παιδιά του δρόμου, οι πρόσφυγες και μετανάστες, που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων κλπ. Στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης, τα άτομα αυτά πληθαίνουν και η κοινωνική περιθωριοποίηση χτυπάει πλέον και ανθρώπους που ανήκαν, μέχρι πρόσφατα, σε ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα.
Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ δρα καταρχήν μέσω κινητών ομάδων, που παρέχουν μια πρώτη φροντίδα, υγειονομική και ψυχολογική, στον τόπο όπου εντοπίζονται οι άνθρωποι που την έχουν ανάγκη. Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία μιας ανθρώπινης σχέσης και μιας επικοινωνίας, η οποία αξιοποιείται ώστε να οδηγήσει σταδιακά σε κοινωνική επανένταξη. Επίσης, το Κοινωνικό ΕΚΑΒ οργανώνει χώρους φιλοξενίας, όπου τα απομονωμένα άτομα μπορούν να βρουν φροντίδα, παρέα, να κοινωνικοποιηθούν και να διεκδικήσουν εκ νέου τα δικαιώματά τους. Σε αυτούς τους χώρους φιλοξενίας παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη για θέματα ιατρικά, υγειονομικά, ψυχολογικά, νομικά κλπ.
Το κοινωνικό ΕΚΑΒ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2016 από μια ομάδα ιατρών, υγειονομικών, νομικών, δημοσιογράφων, κοινωνικών και πολιτικών επιστημόνων, που είχαν ήδη πλούσια εμπειρία στην κοινωνική δράση και τις εθελοντικές ανθρωπιστικές αποστολές. Βασικό κίνητρο για την ίδρυσή του, υπήρξε η ανάγκη συμβολής στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, που μαστίζει παρατεταμένα την χώρα μας, σπρώχνοντας στο περιθώριο της οργανωμένης κοινωνίας όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται σε ανάγκη, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου ή θρησκεύματος.
Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ είναι οργάνωση δράσης, ανεξάρτητη από κάθε πολιτικό, θρησκευτικό, κυβερνητικό ή άλλο φορέα, και με αναφορά στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και στις αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης, όπως διατυπώνονται στον Χάρτη Αρχών της Οργάνωσης.
Α.2. Πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Αξιών και Αρχών
Ο παρών Κώδικας Αξιών και Αρχών αφορά όλα τα μέλη και τους εκπροσώπους του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζομένους της Οργάνωσης, καθώς και τις εθελόντριες, τους εθελοντές, τις φίλες και τους φίλους, που συμμετέχουν σε κάθε δράση του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Το σύνολο των ατόμων αυτών προσδιορίζεται στο παρόν κείμενο με τον όρο «μέλη του Κοινωνικού ΕΚΑΒ».
Ο Κώδικας Αξιών και Αρχών αποτυπώνει την προσδοκία να συμμετέχουν και να στηρίζουν όλα τα μέλη του Κοινωνικού ΕΚΑΒ τις δράσεις της Οργάνωσης, με εντιμότητα, ακεραιότητα, ανεξαρτησία και ευθυκρισία, ακολουθώντας διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, πάντα προς το συμφέρον των ανθρώπων που δέχονται τη φροντίδα του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Ο παρών Κώδικας περιλαμβάνει, επίσης, συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες αναφορικά με τις διάφορες οικονομικές συναλλαγές, ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων που αναφύονται, τις σχέσεις των μελών με τρίτους, την προστασία των ανθρώπων που παρέχεται φροντίδα και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.
Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ενημερώνει τακτικά τα μέλη του για τους προγραμματισμένους στόχους της Οργάνωσης, τα σχετιζόμενα νομικά θέματα, τα πρότυπα συμπεριφοράς που αρμόζουν σε κάθε περίπτωση, καθώς και τα όρια και τις απαγορεύσεις που ανάγονται στα καθήκοντά τους. Τα μέλη του Κοινωνικού ΕΚΑΒ τηρούν τα προσωπικά και συλλογικά πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς, που προσδιορίζονται στον παρόντα Κώδικα και ενεργούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην προξενούν βλάβη ή να δυσχεραίνουν τη δράση της Οργάνωσης.