2018 07 Πρόγραμμα Θέτις και ΟΒ1Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και σε συνεργασία με την οργάνωση ΑΡΣΙΣ, υλοποιεί από τον Νοέμβρη 2017 πρόγραμμα φροντίδας για τους πρόσφυγες με αναπηρία.

Το πρόγραμμα «Θέτις» αποσκοπεί στην καταγραφή όλων των προσφύγων με αναπηρία και στην δρομολόγηση ατομικού θεραπευτικού-υποστηρικτικού προγράμματος για τον κάθε έναν προσωπικά. Το πρόγραμμα αυτό διεξάγεται μέσω δύο εξειδικευμένων κινητών ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα και ενός εξειδικευμένου δικτύου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι ομάδες που συγκροτούνται βάσει του Προγράμματος Θέτις, είναι στελεχωμένες με ειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό, φυσιοθεραπευτή, ιατρό, ψυχολόγο) και δρουν στον τόπο διαμονής των προσφύγων με αναπηρία (καταυλισμοί ή διαμερίσματα). Επιπλέον, εργάζονται ώστε να συνδεθούν οι πρόσφυγες με αναπηρία με τα κατάλληλα ιδρύματα παροχής εξειδικευμένης φροντίδας, δημόσια ή ιδιωτικά μη-κερδοσκοπικά. Επίσης, το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην οργάνωση και στην ενεργοποίηση φροντιστών από την ίδια την εθνοτική κοινότητα του κάθε πρόσφυγα, για την καθημερινή υποστήριξη των προσφύγων με αναπηρία.

Η ονομασία του Προγράμματος, «Θέτις», πηγάζει από την αρχαία Ελληνική Μυθολογία και σηματοδοτεί την αλληλεγγύη μας προς τους ανθρώπους, που έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο διασχίζοντας το Αιγαίο για να σωθούν. Ως γνωστό, στην Ελληνική Μυθολογία, η θεά Θέτις έσωσε και ανέθρεψε τον ανάπηρο Ήφαιστο, που η Ήρα είχε πετάξει από τον Όλυμπο στη θάλασσα, θεωρώντας τον άχρηστο. Ο Ήφαιστος μεγάλωσε και έγινε ένας εξαιρετικά ταλαντούχος δημιουργός. Έτσι και το πρόγραμμα «Θέτις» για τους πρόσφυγες με αναπηρία, που περισώθηκαν από το Αιγαίο, προσφέρει φροντίδα στους ανθρώπους αυτούς, με την πεποίθηση ότι η ζωή τους αξίζει και με την πρόβλεψη ότι, όπως ο Ήφαιστος, θα βρουν τον δρόμο για να προσφέρουν με την σειρά τους στους συνανθρώπους τους.

nefeli eu