Τα παιδιά φτιάχνουν μάσκες προστασίας ... εμείς τα προστατεύουμε με την προληπτική ανίχνευση του COVID.

Η πανδημία της COVID αποτέλεσε μια δύσκολη πρόκληση για τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων. Ο αναγκαίος περιορισμός δεκάδων παιδιών και εφήβων εντός της δομής, ενώ μειώνονται οι δραστηριότητες, προκαλεί εύκολα δύσκολες καταστάσεις σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά και υγειονομικούς κινδύνους. Αυτές τις προκλήσεις αντιμετωπίσαμε με δυναμικό τρόπο.

Πρώτη συστηματική ανίχνευση του SARS-COV2 στις δομές ασυνόδευτων παιδιών

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ εφάρμοσε επιμελώς όλα τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας, αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτά. Πρωτοστάτησε με τη συστηματική προληπτική ανίχνευση του κορωνοϊού, σε όλα τα παιδιά και όλους τους εργαζόμενους των δομών του. Διενεργήθηκαν περίπου 200 τεστ αντισωμάτων στις 3 δομές του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Βρέθηκαν θετικοί, στην ίδια δομή, δυο άτομα, ένας φροντιστής στα αντισώματα IgM και ένα παιδί στα αντισώματα IgG. Ως γνωστό, τα τεστ αντισωμάτων καταγράφουν αν ένα άτομο έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, αλλά δεν προσδιορίζουν αν το άτομο αυτό είναι μεταδοτικό ή όχι. Την πληροφορία αυτή δίνει μόνο το τεστ PCR, που ανιχνεύει τον ίδιο τον ιό. Συνεπώς, κλήθηκε άμεσα ο ΕΟΔΥ, ο οποίος ανταποκρινόμενος την ίδια μέρα, διενήργησε σε όλα τα παιδιά και τους εργαζόμενους τεστ PCR, τα οποία απέβησαν αρνητικά.

Η συστηματική διενέργεια των προληπτικών τεστ μας επέτρεψε να αποκτήσουμε την πραγματική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, γεγονός που διευκόλυνε σημαντικά τον προγραμματισμό της εύρυθμης λειτουργίας των δομών και δημιούργησε κλίμα ασφάλειας και ομαλότητας. Αποτελεί επίσης μια πολύτιμη συμβολή στην εκτίμηση του επιπολασμού της COVID. Τα αποτελέσματα αυτά κοινοποιήθηκαν προς αξιοποίηση στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Μάσκες προστασίας που «δίνουν φωνή»

Τα παιδιά που διαμένουν στις δομές του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, θέλησαν να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Διαπιστώνοντας την έλλειψη μασκών προστασίας, αποφάσισαν να ράψουν οι ίδιοι μάσκες. Η οργάνωση εξασφάλισε στα παιδιά ραπτομηχανές, όλα τα απαραίτητα υλικά και έτσι ξεκίνησε μια καθημερινή δραστηριότητα! Τα παιδιά, ράβουν αλλά και ζωγραφίζουν τις μάσκες, εκφράζοντας το χιούμορ τους καθώς και την ευαισθησία τους.

Έτσι θέλησαν να υπενθυμίσουν πως όταν απαλλαχτούμε από τον κορωνοϊό, θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στον κόσμο κάθε χρόνο 140.000 παιδιά από ιλαρά, 405.000 ζωές να χάνονται ετησίως εξαιτίας της μαλάρια και η φυματίωση να σκοτώνει με αμείλικτη τακτικότητα 2 εκατομμύρια άτομα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αντιβίωση και εμβόλιο!

Τα παιδιά των δομών φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ δημιούργησαν αυτές τις μάσκες προστασίας, που ενώ καλύπτουν το στόμα, δίνουν φωνή σε όποιον τις φοράει.

Δείτε φωτογραφικό υλικό

7 Μαΐου 2020