Δημήτρης Αγγελίδης

Ο κίνδυνος να γεμίσουν τα πάρκα και οι πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων από αναγνωρισμένους πρόσφυγες που οδηγούνται σε έξωση από τις δομές φιλοξενίας και τα διαμερίσματα την ερχόμενη εβδομάδα αποτέλεσε το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Με έναν υποδειγματικά οργανωμένο, ασφαλή αλλά και δημιουργικό τρόπο, περνούν την καραντίνα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα των δομών της οργάνωσης Κοινωνικό ΕΚΑΒ. Όπως εξηγεί στο tvxs.gr η υπεύθυνη συντονισμού Μαρία Δημητροπούλου, από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν ανιχνευτικά τεστ σε όλα τα παιδιά αλλά και στο προσωπικό, εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα υλικά προστασίας και μετέτρεψαν την ενημέρωση σε παιχνίδι με δύο ραπτομηχανές με τις οποίες τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους μάσκες και ταυτόχρονα, πέρασαν και τα δικά τους μηνύματα.

Σε μια πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης προχώρησαν ανήλικα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας της Αθήνας. Δημιούργησαν υφασμάτινες μάσκες στο πλαίσιο προστασίας από τον κορονοϊό, όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για όσους και όσες το έχουν ανάγκη.

Σε μια πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης προχώρησαν ανήλικα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας της Αθήνας. Δημιούργησαν υφασμάτινες μάσκες στο πλαίσιο προστασίας από τον κορονοϊό, όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για όσους και όσες το έχουν ανάγκη.

Μηνύματα προστασίας από τον κορονοϊό («Προστάτεψε ό,τι αγαπάς»), στοιχεία για επιδημίες με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς ετησίως (ελονοσία, φυματίωση, ιλαρά), συνθήματα αγωνιστικά («No passaran»), ένα αποτύπωμα φιλιού στη θέση του στόματος ή ένα σχέδιο με το πρόσωπο του Τζόκερ, του Φρόιντ και της Μέριλιν. Οι μάσκες που έφτιαξαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι της δομής της Πεντέλης και τις μοίρασαν στους ανήλικους φιλοξενοούμενους και στο προσωπικό των τριών δομών που λειτουργεί η οργάνωση Κοινωνικό ΕΚΑΒ (σε Πεντέλη, Αγιο Ιωάννη του Ρέντη, Καστοριά) «κλείνουν το στόμα αλλά δίνουν φωνή σε όποιον τις φορά», σημείωσε χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Οδυσσέας Βουδούρης από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ.

Ένα καινούργιο μοντέλο μασκών προστασίας, όπου η μάσκα μεταφέρει ένα μήνυμα, παρουσίασαν τα μέλη της οργάνωσης Κοινωνικό ΕΚΑΒ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Tην ιδέα της μάσκας επινόησαν τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Βλέποντας την έλλειψη μασκών προστασίας, ενώ η χρήση τους τώρα θα γενικευτεί, αποφάσισαν να ράψουν τις δικές τους μάσκες, εξήγησε ο πρόεδρος του Κοινωνικού ΕΚΑΒ και ιατρός στο επάγγελμα, Οδυσσέας Βουδούρης. «Τα σχέδια τους εκδηλώνουν χιούμορ και ευαισθησία εφιστώντας την προσοχή μας και σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ελονοσία, η φυματίωση ή η ιλαρά, που σκοτώνουν μαζί πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως», πρόσθεσε.

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image