Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα έγκριτων διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης κατηγορούν την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, που συνεπάγονται απώλεια δεκάδων ίσως και εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Η δημοσιογραφική έρευνα επικαλείται μαρτυρίες αξιωματούχων του Ελληνικού και Τούρκικου Λιμενικού Σώματος, μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων κλπ. Σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία της έρευνας, δύο πρόσφυγες ο Σίντι και Ντιτνιέρ, 36 και 33 ετών αντίστοιχα, βρήκαν τραγικό θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν μέλη του Λιμενικού τους μετέφεραν κρυφά από τη Σάμο στα ανοιχτά του Αιγαίου και τους πέταξαν στη θάλασσα, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι. Μάλιστα, αναφέρεται ότι στις εν λόγω περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες, δεν χρησιμοποιούνται σωσίβιοι λέμβοι, όχι για λόγους οικονομίας, αλλά και για να μην προκληθούν υποψίες για εκτεταμένες επαναπροωθήσεις, λόγω αυξημένων προμηθειών.

H πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να μαστίζει την χώρα μας και αποτελεί ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Φέρουμε την ευθύνη αυτή, τόσο σε συλλογικό επίπεδο, ως κοινωνία, όσο και σε ατομικό, με τις προσωπικές μας επιλογές. Σήμερα, το μοναδικό μέσο προστασίας, ουσιαστικά, πραγματικά και αντικειμενικά αποτελεσματικό που διαθέτουμε είναι ο εμβολιασμός.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ξεκινά με αφετηρία τη διαπίστωση ότι η κοινωνία μας είναι τραυματισμένη!
Το σύμπτωμα αυτού του τραυματισμού είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, που επεκτείνεται συνεχώς, παίρνοντας ανησυχητικές διαστάσεις. Κοινωνικά αποκλεισμένοι είναι οι άστεγοι, τα παιδιά του δρόμου, αλλά τώρα πλέον και συμπολίτες, που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στα λεγόμενα μεσαία στρώματα.

Στο σύγχρονο κόσμο, η τεχνολογική πρόοδος και οι παραγωγικές δυνατότητες αυξάνουν εκθετικά, αλλά παραδόξως βαθαίνουν ταυτόχρονα και οι ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των υπολοίπων. Σήμερα, βλέπουμε ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα θα χαρακτηρίζαμε ευκατάστατους, να χάνουν τη δουλειά τους, να διώκονται από το σπίτι τους και τελικά να ακυρώνεται η ζωή τους.

Αν οι αποκαλύψεις για κατάχρηση χρήματος από ΜΚΟ συνεχιστούν με αυτή την ένταση, σύντομα θα ενοχοποιηθεί η εθελοντική προσφορά και δράση στο σύνολό της, ενώ η πολιτική ελίτ, η οποία αγνόησε επί χρόνια τις επανειλημμένες συστάσεις εμπειρογνωμόνων, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις ΜΚΟ σαν ακόμη ένα "ευέλικτο" εργαλείο για την εξυπηρέτηση του πελατειακού συστήματος, της αδιαφάνειας, και της διαφθοράς, καθώς επίσης και για τη συγκάλυψη των τεράστιων και διαχρονικών ευθυνών του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων με δομές φιλοξενίας από όλη την Ελλάδα οργανώνει Έκθεση έργων ασυνόδευτων ανηλίκων
Φωτογραφίες, σχέδια, κολλάζ, αφίσες, μικροαντικείμενα δημιουργήθηκαν δουλεύοντας με θέμα τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Τα έργα εκτίθενται έως τις 31 Μαρτίου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον σε χώρο που αξιοποιεί το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η πλειονότητα των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ηλικίας έως 11 ετών, ενώ όσον αφορά τα ασυνόδευτα πάνω από το 90% είναι άνω των 14 ετών. Το 23% διαμένει σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, ένα 20% στο ΕΣΤΙΑ και μόλις 4% βρίσκεται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image