Η Δομή Κοζάνης άνοιξε τις πόρτες της στις 15 Οκτωβρίου 2019. Ο πρώτος μικρός φιλοξενουμενος ήταν ένα παιδί από το Πακιστάν, που με χαρά εγκαταστάθηκε στο χώρο. Μέσα στις επόμενες μέρες έφτασαν στο χώρο κι άλλα παιδιά από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Αφγανισταν και το Ιράκ. Η παρέα μεγάλωσε και η υποδοχή και το καλωσόρισμα των παιδιών αλλά και των ατόμων που στελεχώνουν την ομάδα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Η παρέα των παιδιών αποτελείται πλέον από 30 άτομα και η ομάδα αναμένεται να μεγαλώσει.

korhsou1

Οι εκπαιδευτικοί της Δομής οργάνωσαν για τα παιδιά ένα γεμάτο και εποικοδομητικό πρόγραμμα με δύο τμήματα εκμάθησης Ελληνικών και ένα τμήμα Αγγλικών.  Επιπλέον, παραδίδονται καθε εβδομάδα μαθήματα ζωγραφικής και φωτογραφίας από εθελοντές κατοίκους της περιοχής!  Πέντε από τα παιδιά της Δομής γράφτηκαν και παρακολουθούν μαθήματα στο Λύκειο Καστοριάς και στην παρούσα φάση γίνονται προοσπάθειες από τους εκπαιδευτικούς της Δομής να γίνει εγγραφή και των υπόλοιπων παιδιών που φιλοξενούνται στο χώρο. Η καθημερινότητα των νέων μαθητών στο σχολέιο και η συνύπαρξή τους με παιδιά της περιοχής, τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική κουλτούρα και να αναπτύξουν φιλίες και σχέσεις με άτομα από τη χώρα μας.

korhsou2

Η καθημερινότητα στις εγκαταστάσεις της δομής εξελίσσεται ομαλά και μάλιστα τα παιδιά έχουν λάβει την πρωτοβουλία να συμμετέχουν στην καθαριότητα και την περιποίηση των χώρων όπου φιλοξενούνται. Μάλιστα αρκετά από τα παιδιά προσφέρθηκαν να συναρμολογήσουν και να φτιάξουν τα έπιπλα που τους δόθηκαν, μαζί φυσικά με την βοήθεια των υπευθύνων της δομής. Στον ελεύθερο τους χρόνο παίζουν σκάκι, επιτραπέζια παιχνίδια και αξιοποιούν την γραφική ύλη που έχουν στη διάθεσή τους, φτιάχνοντας καλλιτεχνικές δημιουργίες. Οι υπεύθυνοι της Δομής δημιούργησαν γυμναστήριο για τους μικρούς φιλοξενούμενους, το οποίο εξοπλίζεται αυτή τη στιγμή με διάφορα όργανα γυμναστικής. Η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν πολλά από τα παιδιά για το κρίκετ ώθησε τους συντελεστές της Δομής να εξασφαλίσουν εξοπλισμό για το παιχίδι και πλέον αρκετά από τα παιδιά απασχολούνται καθημερινά με το συγκεκριμένο άθλημα, σε γήπεδο που βρίσκεται στην περιοχή.

korhsou3

Στις 7 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε εκδρομή με τη συμμετοχή όλων των φιλοξενούμενων. Τα 30 παιδιά επισκέφθηκαν την Έδεσσα και τη Βεργίνα, όπου απόλαυσαν ένα υπέροχο γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής, ενώ είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στου Βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Αρχαίας Βεργίνας. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα που είδαν στη Βεργίνα αλλά και από τη γραφικότητα της Έδεσσας και δεν σταμάτησαν να βγάζουν φωτογραφίες!

korhsou4

 korhsou5                  korhsou6 

 

Η προθυμία των παιδιών της Δομής για συμμετοχή σε δραστηριότητες είναι πολύ μεγάλη, με τα περισσότερα παιδιά να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αθλητισμό και τις εκδρομές! Έτσι με τον ερχομό του Mαρτίου τα παιδιά επισκέφθηκαν τον Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Καστοριάς και έκαναν μια μεγάλη βόλτα στην πόλη απολαμβάνοντας τον όμορφο καιρό.  Για το λόγο αυτό εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, εξορμήσεις πεζοπορίας και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα ιδιωτικών φορέων βρίσκονται στο πρόγραμμα για το προσεχές μέλλον.

korhsou7