Οι «Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου», είναι μια συλλογή προσωπικών μαρτυριών από παιδιά προσφύγες που φιλοξενήθηκαν στα Κέντρα ασυνόδευτων ανηλίκων, της οργάνωσης «Κοινωνικό ΕΚΑΒ». Είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στα παιδιά που πέρασαν και περνούν τη φρίκη του πολέμου. Περισσότερα από 2,000 από αυτά τα παιδιά που έχουν χάσει την οικογένειά τους, βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας. Αυτοί οι «ασυνόδευτοι ανήλικοι», όπως τους ονομάζουμε κάπως ψυχρά στα διοικητικά έγγραφα, έχουν χάσει τα πάντα.  Όχι μόνο το σπίτι τους, το χωριό ή την πόλη τους, όπως και κάθε άλλος πρόσφυγας, αλλά και την αγκαλιά της μάνας τους, την στοργή του πατέρα τους, ακόμα και την απλή παρουσία κάποιου συγγενή.
 
Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι έχουν χάσει τα πάντα, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι έχουν ζήσει καταστάσεις, που οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε μόνο από ταινίες, από βιβλία ή από τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Δεν το αντιλαμβανόμαστε διότι συνήθως οι ίδιοι δεν μιλάνε γι’ αυτό, θέλουν να το ξεχάσουν ή μάλλον, επειδή αυτά δεν ξεχνιούνται, να το κλείσουν σε κάποιο κουτάκι της ψυχής τους, για να σταματήσει να βασανίζει την καθημερινότητά τους. Αλλά ακόμα και αν μιλήσουν, δεν γνωρίζουμε τη γλώσσα τους.
 
Το παρόν βιβλίο αποσκοπεί απλά να ρίξει λίγο φως στις διαδρομές αυτών των παιδιών. Οι άνθρωποι που τα φροντίζουν, στις δομές φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, έκαναν μεγάλη προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουν για κάθε παιδί ένα πλαίσιο που του επιτρέπει και το παρακινεί, να ανοιχτεί και να καταθέσει ιστορίες ανείπωτου πόνου. Δώσανε πολύ προσοχή για να μεταφράσουν στη γλώσσα μας αυτές τις ιστορίες, μεταφέροντας πιστά την ουσία, αλλά και την μορφή της παιδικής αφήγησης.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2023 από τις Εκδόσεις Διάνοια, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά). Μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία ή να το προμηθευτείτε online, στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου "Διάνοια", κάνοντας κλικ εδώ: Παραγγελία βιβλίου "Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου" .
 
Επιπλέον κάποιες από τις ιστορίες ηχογραφήθηκαν και παρουσιάζονται σε μoρφή podcast, στην πλατφόρμα του Spotify. Για να ακούσετε τις αφηγήσεις δωρεάν, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου - PODCAST .
Μπορείτε επιπλέον να βρείτε διαθέσιμες για ακρόσαση όλες τις αφηγήσεις, στο τέλος του παρόντος κειμένου. Κάθε Σάββατο θα αναρτάται και μία ακόμη αφήγηση. 
 
*Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων έχουν γίνει αλλαγές στα προσωπικά τους στοιχεία.