Μάσκες με μηνύματα από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ

Μηνύματα προστασίας από τον κορονοϊό («Προστάτεψε ό,τι αγαπάς»), στοιχεία για επιδημίες με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς ετησίως (ελονοσία, φυματίωση, ιλαρά), συνθήματα αγωνιστικά («No passaran»), ένα αποτύπωμα φιλιού στη θέση του στόματος ή ένα σχέδιο με το πρόσωπο του Τζόκερ, του Φρόιντ και της Μέριλιν. Οι μάσκες που έφτιαξαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι της δομής της Πεντέλης και τις μοίρασαν στους ανήλικους φιλοξενοούμενους και στο προσωπικό των τριών δομών που λειτουργεί η οργάνωση Κοινωνικό ΕΚΑΒ (σε Πεντέλη, Αγιο Ιωάννη του Ρέντη, Καστοριά) «κλείνουν το στόμα αλλά δίνουν φωνή σε όποιον τις φορά», σημείωσε χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Οδυσσέας Βουδούρης από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης για την έλλειψη μασκών στην αγορά. Με τη βοήθεια δύο εθελοντών της οργάνωσης που ασχολούνται επαγγελματικά με τη ραπτική, η κατασκευή των μασκών εξελίχθηκε σε καθημερινή απογευματινή δραστηριότητα. «Κάποια παιδιά άρχισαν να ζωγραφίζουν πάνω στις μάσκες και να τους δίνουν ζωντάνια. Κάπως έτσι μαζεύτηκαν οι ιδέες και με τη βοήθεια γραφίστα έγιναν σχέδια που τυπώθηκαν. Η δραστηριότητα αυτή κράτησε τα παιδιά απασχολημένα με δημιουργικό τρόπο σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο», σημείωσε ο κ. Βουδούρης.

Αλλοι τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών του εγκλεισμού ήταν η συμμετοχή των παιδιών στην καθαριότητα των δομών, η παρακολούθηση σεμιναρίων τηλεκατάρτισης μέσω τάμπλετ που τους μοιράστηκαν, αλλά και η μαγειρική: μια δυο φορές την εβδομάδα οι ανήλικοι πρόσφυγες αναλάμβαναν την κουζίνα, αναμειγνύοντας διαφορετικές εθνικές κουζίνες.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ δεν λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας, αλλά εφάρμοσε σύστημα βάρδιας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Δεν θελήσαμε να μειώσουμε την παρουσία του προσωπικού, γιατί είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά. Την απλώσαμε όμως χρονικά ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση εργαζομένων και να εξασφαλιστεί συνεχής παρουσία προσωπικού κοντά στα παιδιά», επισήμανε.

Σημαντική ήταν και η πρωτοβουλία της οργάνωσης να κάνει τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό σε όλους τους φιλοξενούμενους, το προσωπικό και σε όσους έρχονταν σε επαφή με τις δομές, γεγονός που περιόρισε την αγωνία και την αβεβαιότητα σχετικά με τον κορονοϊό στις δομές. Από τα περισσότερα από 200 τεστ, βγήκαν θετικά δύο, ένα σε εργαζόμενο, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα στο σπίτι του, και ένα σε φιλοξενούμενο, ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση μέσα στη δομή.

Πηγή: efsyn.gr

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image