chuffed kinoniko ekavΗ Προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες 

Η προσφυγική κρίση που ξεκίνησε το 2015 κατά την οποία ένας τεράστιος αριθμός ατόμων άρχισαν να κινούνται προς την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, έχει οδηγήσει σε μία μεγάλη ανθρωπιστική παγκόσμια τραγωδία. Η Ελλάδα σήμερα φιλοξενεί περίπου 110.000 πρόσφυγες που δεν μπορούν πλέον να ταξιδεύουν νομίμως βαθύτερα στην Ευρώπη.

Μεταξύ των ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεκινήσουν αυτό το απρόβλεπτο και επικίνδυνο ταξίδι για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, είναι και πολλά παιδιά τα οποία καταλήγουν στην Ελλάδα ασυνόδευτα. Είναι η πιο ευάλωτη ομάδα μεταξύ των προσφύγων και φθάνουν τον αριθμό  των 4.800 παιδιών περίπου.

Μελέτες που αφορούν τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, αποδεικνύουν  ότι είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα που παρουσιάζει μεγαλύτερη ψυχιατρική νοσηρότητα σε σχέση με το  γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, πριν ή κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής μετανάστευσης, οι ανήλικοι μπορεί να έχουν βιώσει πόλεμο ή θάνατο συγγενών και φίλων και να έχουν εκτεθεί σε βία. Αυτοί οι παράγοντες άγχους  που αντιμετώπισαν στη χώρα προέλευσής τους, τόσο κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης όσο και στη χώρα υποδοχής, μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρή ψυχολογική πίεση που επηρεάζει τη σωματική υγεία και την ψυχική ευημερία των παιδιών.

 

Η ΜΚΟ μας και η επείγουσα ανάγκη ψυχιάτρου για τους ασυνόδευτους ανηλίκους

Από τον Οκτώβριο του 2019, το Κοινωνικό ΕΚΑΒ,  ανέλαβε τη λειτουργία τριών Δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος “Νεφέλη”.

Οι δύο από τις τρεις Δομές, βρίσκονται στην Αθήνα και προσφέρουν στέγαση σε 72 παιδιά. Ο κύριος στόχος της δράσης είναι να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών ώστε να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς και να παρασχεθεί νομική υποστήριξη στις διαδικασίες επανένωσής τους με τις οικογένειές τους.

Δυστυχώς, μερικά από τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές, αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα που απαιτούν συχνή ψυχιατρική παρακολούθηση. Στον αρχικό προγραμματισμό δεν προβλεπόταν η εμπλοκή παιδοψυχιάτρου στις Δομές, κατόπιν όμως επείγουσας ανάγκης και σύστασης των γιατρών του δημόσιου νοσοκομείου που εξέτασαν τα παιδιά, θεωρείται επείγουσα η πρόσληψη ενός ειδικού ιατρού που θα παρακολουθεί τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δυστυχώς, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας δεν μας παρέχουν αυτό το είδος καθημερινής φροντίδας και ως εκ τούτου, οφείλουμε να προσλάβουμε έναν ψυχίατρο για τις Δομές που λειτουργούμε.

 

Μπορείτε να μας βοηθήσετε!

Για την παροχή ψυχιατρικής υποστήριξης σε αυτά τα παιδιά χρειαζόμαστε 8000 ευρώ, ούτως ώστε να προσλάβουμε  ένα παιδοψυχίατρο.

Η απαιτούμενη οικονομική επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με τους μειωμένους οικονομικούς μας πόρους, οπότε δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε στα παιδιά τη συχνή ψυχιατρική υποστήριξη που χρειάζονται.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνουμε έκκληση προς εσάς, για να μας στηρίξετε σε αυτή την προσπάθεια. Η κακή ψυχική υγεία αυτών των παιδιών μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τη βοήθεια ειδικού ψυχίατρου. Οποιοδήποτε χρηματικό ποσό είναι σημαντικό και μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας!

Η υποστήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας δίνει ελπίδα και ενισχύει τα όνειρα αυτών των παιδιών, που έχουν τραυματιστεί ψυχικά και σωματικά από τις σκληρές εμπειρίες του πολέμου και της μετανάστευσης.