2η Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ με χειρουργικό εξοπλισμό και φάρμακα σε Νοσοκομεία της Ουκρανίας

Πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2022, η 2η  Ανθρωπιστική Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ στην Ουκρανία, μέσω της οποίας μεταφέρθηκε χειρουργικός εξοπλισμός και φάρμακα, σε Νοσοκομεία της Οδησσού και του Λβιβ.  Η ανταπόκριση από τα μέλη της αποστολής, φανερώνει εικόνες και λεπτομέρειες που μαρτυρούν μια επισφαλή κατάσταση, η οποία δεν φαίνεται να κοπάζει.

ukraine 2 1Εικόνα 1. Παράδοση εξοπλισμού στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Λβιβ.

 

Η ομάδα έφθασε οδικώς στην πόλη Λβιβ, μετά από ταξίδι 30 ωρών. Ο κόσμος στην πόλη, προσπαθεί να κρύψει την αγωνία του μέσα από μια σταθερή επανάληψη των καθημερινών ενασχολήσεων. Ωστόσο, το Περιφερειακό Νοσοκομείο της πόλης μαρτυρεί την εικόνα του πολέμου. Κάθε παράθυρο έχει σφραγιστεί με σάκους άμμου. Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Νοσοκομείου Δρ. Μικαλάι Χίτσκα, με συγκίνηση υποδέχθηκε τα μέλη του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Εκφράζει μια ευχάριστη έκπληξη για τα χειρουργικά μηχανήματα που παρέλαβε. Ξενάγησε τα μέλη στους χώρους του Νοσοκομείου, όπου ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα νεογνών, η οποία φιλοξενεί πρόωρα βρέφη. Η αίθουσα μετεγκαταστάθηκε στο υπόγειο για την αποφυγή εσπευσμένων μετακινήσεων σε περίπτωση επίθεσης.

ukraine 2 2

Εικόνα 2. Η αίθουσα νεογνών στο υπόγειο του Περιφερειακού Νοσοκομείου Οδησσού.

Ο Αντιδήμαρχος της πόλης Λβιβ Αντρέι Μοσκαλένκο, εξέφρασε στα μέλη της αποστολής την ανησυχία των πολιτών, που παρατηρούν ότι τα γεγονότα τείνουν να ξεχαστούν από την διεθνή κοινή γνώμη. Ο ίδιος μάλιστα υπέδειξε το αυτοσχέδιο μνημείο που πρόσφατα δημιουργήθηκε στο κέντρο του Λβιβ, ως απόδοση τιμής στους άμαχους πεσόντες. Ένα μνημείο με εκατοντάδες φωτογραφίες ανθρώπων που χάθηκαν στο σκότος του πολέμου.

ukraine 2 3

Εικόνα 3. Οι μάρτυρες του πολέμου. Μνημείο στην πόλη Λβιβ.

Μετά την συγκινητική επίσκεψη στο μνημείο, ακολούθησε η παράδοση του εξοπλισμού στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Saint Nicholas, στο οποίο, με τη βοήθεια της Unicef, χτίζεται νέα πτέρυγα για τους τραυματίες πολέμου, ενώ οι ασθενείς της εντατικής μονάδας μετακινήθηκαν στο κέντρο της αίθουσας, για να προστατευθούν από πιθανούς βομβαρδισμούς.

Η ομάδα αναχώρησε για την Οδησσό την επόμενη μέρα, με πρώτη στάση στη Ψυχιατρική Κλινική της περιφέρειας Οδησσού. Ο Διευθυντής, Δρ. Ανατόλι Βόλοτσουκ, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση η Κλινική έχει φτάσει να νοσηλεύει 800 ασθενείς, διπλάσιος του αριθμού προηγούμενων ετών. Η κατάρρευση του συστήματος προμήθειας φαρμάκων έχει προκαλέσει μια μείζονος σημασίας κρίση. Έστω κι αν η πόλη προσπαθεί να κρατήσει τους ρυθμούς της, είναι φανερή η αίσθηση της ανασφάλειας. Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος της Οδησσού, κ. Τετζουχίν Σεργκέι Νικολάγιεβιτς, η πόλη παλεύει να παραμείνει αλώβητη.

ukraine 2 4

Εικόνα 4. Ένα από τα δεκάδες οδοφράγματα που συνάντησε η αποστολή στην πορεία της.

Στόχος του Κοινωνικού ΕΚΑΒ είναι η συνέχιση της υποστήριξης των υγειονομικών ιδρυμάτων της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες που κατέγραψε η αποστολή. Για τον σκοπό αυτό απευθύνει έκλυση για ειδική οικονομική βοήθεια (https://kinonikoekav.gr/index.php/el/draseis/anthrwpistiki-voitheia-ukraine, ΙΒΑΝ GR9102603740000750200505309) και βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό (τηλ. 210 72 55 363).

Αυτή η 2η αποστολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, των οργανώσεων GIVMED και Choose Love, του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, που διέθεσαν σημαντικό αριθμό χειρουργικού εξοπλισμού και φαρμάκων, καθώς και με ιδίους πόρους της Οργάνωσης.

koinwniko ekav

Με την υποστήριξη:

wnasio

GIVMED logo rgb           Choose Love Logo 1000x1000

mitropolitiko koinoniko iatreio ellinikou 400x210

intersport

 

 

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image