«Διαβατήριο Δικαιωμάτων» Μια γιορτή για το κάθε παιδί πρόσφυγα και τα δικαιώματά του


kean.jpgkean.jpg

Το «Διαβατήριο των Δικαιωμάτων» των παιδιών προσφύγων παρουσιάστηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Κοινωνικό ΕΚΑΒ και ΚΕΑΝ, στον πολυχώρο Εscape Athens.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και το ΚΕΑΝ, δημιούργησαν ένα έντυπο, συμβολικά ονομαζόμενο «Διαβατήριο Δικαιωμάτων», στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά δικαιώματα των παιδιών προσφύγων. Το «Διαβατήριο» αποτελεί ένα προσωποποιημένο μέσο ευαισθητοποίησης για την τήρηση των δικαιωμάτων των νεαρών προσφύγων.

Η εκδήλωση παρουσίασης της πρωτοβουλίας αποτέλεσε μια γιορτή για τα προσφυγόπουλα, καθώς και μια δυνατή πράξη για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης παιδιά και οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται στις οργανώσεις Φάρος Ελπίδας, Ερυθρός Σταυρός, Ευρωπαϊκή Έκφραση και ΑΡΣΙΣ, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, καθώς και παιδιά που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στον Ασπρόπυργο και στα Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης στο κέντρο της Αθήνας, του ΚΕΑΝ.

Το κάθε παιδί που βρέθηκε στην εκδήλωση, παρέλαβε, σε μια τελετή απόδοσης, το δικό του Διαβατήριο Δικαιωμάτων, ενώ από τη γιορτή δεν έλειψε η μουσική και το φαγητό. Με το Διαβατήριο, οι ανήλικοι κάτοχοί του, καθώς και εκείνοι στους οποίους το επιδεικνύουν, συνειδητοποιούν καλύτερα ότι τα δικαιώματα των παιδιών, που αναγράφονται σε αυτό, αποτελούν κτήμα τους, βάσει εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας. Η συμβολική νοηματοδότηση ως «Διαβατήριο» εμπεριέχει το όραμα της ευρείας διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών προσφύγων στην καθημερινή πράξη.

Παράλληλα με την απόδοση των Διαβατηρίων, εκτυλίχθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εξερευνώ τα Δικαιώματά μου», το οποίο στηρίχθηκε στην φωτογραφική έκθεση «Ο κόσμος των Δικαιωμάτων», που παρουσιάστηκε στο χώρο της εκδήλωσης. Η έκθεση επιμελήθηκε από τα «Εργαστήρια Συμμετοχικής Φωτογραφίας» που οργανώνονται στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Στα Εργαστήρια αυτά, η φωτογράφος Χριστίνα Βάζου κάλεσε τα παιδιά να δημιουργήσουν καθημερινές σκηνές με Playmobil. Έτσι, τα παιδιά και οι έφηβοι των δομών δημιούργησαν σκηνές εμπνευσμένες από το Χάρτη των Δικαιωμάτων του Παιδιού και το Διαβατήριο των Δικαιωμάτων.

Τα παιδιά που γέμισαν το χώρο χαμόγελα και ζωντάνια, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης, καθώς και να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την ζωή τους στη χώρα μας.

 

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image