Δράση «Προστάτευσε ό,τι αγαπάς»
Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, δημιούργησε και λειτουργεί 3 δομές φιλοξενίας παιδιών, που έχουν χάσει γονείς και οικογένεια μέσα στη δίνη των πολέμων και της προσφυγιάς. Με έναν αρκετά αποτελεσματικό τρόπο η οργάνωση αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιώντας ανιχνευτικά τεστ αντισωμάτων σε όλα τα παιδιά αλλά και στο προσωπικό των δομών, ενώ ταυτόχρονα εφοδίασε τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας με τον κατάλληλο εξοπλισμό που κρίθηκε απαραίτητος για θέματα προστασίας.
Επιπλέον προετοιμάστηκε εν δυνάμει χώρος απομόνωσης σε περίπτωση κρούσματος, ενώ πραγματοποιήθηκε απολύμανση από συνεργείο στο εσωτερικό και το εξωτερικό χώρο των δομών. Όσον αφορά στο πρόγραμμα λειτουργίας, οι δομές της οργάνωσης συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά με όλο το προσωπικό, σε αντίθεση με άλλες που λειτούργησαν να δουλέψουν με προσωπικό ασφαλείας. Κρίθηκε απαραίτητο να σταθούν όλοι οι εργαζόμενοι δίπλα στα παιδιά, τηρώντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα, με σκοπό την ομαλή συνέχεια της διαβίωσής τους. Η συγκεκριμένη πρακτική αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχής καθώς η περίοδος απομόνωσης αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημιουργική για τους φιλοξενούμενους των δομών.
Τα παιδιά που διαμένουν στη Δομή Πεντέλης, θέλησαν να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην αντιμετώπιση της επιδημίας που μας απειλεί όλους. Βλέποντας την έλλειψη μασκών προστασίας, αποφάσισαν να ράψουν τις δικές τους μάσκες. Η οργάνωση εξασφάλισε στα παιδιά ραπτομηχανές, όλα τα απαραίτητα υλικά και κάπως έτσι ξεκίνησε μια καθημερινή δραστηριότητα! Μερικοί από τους μικρούς φιλοξενούμενους έχοντας γνώσεις ραπτικής, έγιναν οι δάσκαλοι των υπόλοιπων παιδιών στην τέχνη του ραψίματος.
Αυτή η ομαδική διαδικασία, αποδεικνύει την αίσθηση προσφοράς που διακατέχει αυτά τα παιδιά, που έρχονται από χώρες όπου το δράμα, που κατ’ εξαίρεση εμείς ζούμε τώρα, ήταν γι’ αυτούς κανόνας και καθημερινότητα. Αυτό έδωσε έμπνευση στο Κοινωνικό ΕΚΑΒ και γεννήθηκε η ιδέα για την ευρύτερη διάθεση μασκών προστασίας. Έτσι ξεκίνησε η παραγωγή μασκών, που περιέχουν και μηνύματα. Το πρώτο και αυτονόητο, αφορά την ευθύνη που έχει ο καθένας μας, να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια. Και αφού η πηγή της ιδέας ήταν τα παιδιά, αποφασίσαμε οι μάσκες που θα φτιάξουμε να έχουν και μια δόση χιούμορ. Διότι με το χιούμορ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα όλες τις δύσκολες καταστάσεις.
Αλλά κυρίως θέλουμε με αυτό τον τρόπο να απευθυνθούμε σε εσάς, υπενθυμίζοντας, πως όταν απαλλαχτούμε από τον κορωνοϊό, θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στον κόσμο κάθε χρόνο 140.000 παιδιά από ιλαρά, 405.000 ζωές να χάνονται ετησίως εξαιτίας της μαλάρια και η φυματίωση να σκοτώνει με αμείλικτη τακτικότητα 2 εκατομμύρια άτομα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αντιβίωση και εμβόλιο!
Τα παιδιά των δομών φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ δημιούργησαν αυτές τις μάσκες προστασίας, που ενώ καλύπτουν το στόμα, δίνουν φωνή σε όποιον τις φοράει.