Ο Σίκο δικαιώθηκε! (και εμείς μαζί του)

Chico passport photoΔεκτή έγινε από τη δευτεροβάθμια Αρχή Προσφυγών η αίτηση ασύλου του Chico Nseki, o οποίος είχε περάσει το Γολγοθά μετά την πρώτη απορριπτική αίτηση ασύλου τον Φεβρουάριο 2023. Ο Chico, πρόσφυγας από το Κονγκό, αφότου επιβίωσε της σφαγής της οικογένειάς του, έζησε μια μακρά οδύσσεια μεταξύ επαιτείας, ναυαγίου και αστεγίας, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε σε Κέντρο Φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ.

Τα μάτια του, όλο το πρόσωπό του, άρχισαν πάλι να χαμογελούν. Και μας έλεγε ότι η Δομή είναι το νέο σπίτι του και όλοι εμείς η νέα του οικογένεια. Ο Chico είναι ένα παιδί που δίνει καθημερινά αγώνα για να μάθει, να βοηθήσει, να γίνει ο ίδιος καλύτερος. Στα 18 του, αποχώρησε από το Κέντρο Φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ και πήρε τη ζωή στα χέρια του. Βρήκε δουλειά και νοίκιασε ένα διαμέρισμα μαζί με ένα φίλο του.

Το χαμόγελό του όμως χάθηκε, όταν τον χειμώνα του 2023 απορρίφθηκε η αίτησή του για άσυλο. Αυτή η απορριπτική απόφαση έπεσε σαν βόμβα σε όλους τους εργαζόμενους του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Οι καθηγητές του στο σχολείο, οι συνάδελφοί του στη δουλειά, οι δάσκαλοί του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο οποίο είχε λάβει μέρος το 2022, δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη λογική (ή μάλλον την απουσία λογικής) πίσω από αυτή την απόφαση. Όλοι μαζί προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον Chico, να αποδείξουμε ότι αυτό το νέο παιδί έχει απόλυτο δικαίωμα στο άσυλο.

O Chico τελικά δικαιώθηκε, καθώς είχε την τύχη να στηριχθεί από πολλούς ανθρώπους, που μπόρεσαν να ανατρέψουν τον ανορθολογισμό μιας απόφασης που είχε αρνηθεί το αυτονόητο. Ας αναλογιστούμε όμως πόσοι ακόμα νέοι και νέες αδικούνται, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσά μας χωρίς δίκτυο υποστήριξης και καταλήγουν να περιφέρονται σαν φαντάσματα.

Τώρα ο Chico συνεχίζει τη ζωή του, έχοντας για πρώτη φορά το αίσθημα της ασφάλειας. Σπούδασε ηλεκτρολόγος και βρίσκει προοδευτικά την δική του θέση μέσα στην κοινωνία μας. Νοιώθει ότι δικαιώθηκαν όλες οι προσπάθειες που έκανε επί χρόνια. Και εμείς νοιώθουμε ότι μας δικαιώνει η δικαίωσή του. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που νοιάστηκαν και περιστοίχισαν τον Chico με την αγάπη τους. Αυτούς πού κάνανε την αγάπη τους πράξη, διότι δεν αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη ως αφηρημένη παλαιομοδίτικη έννοια, αλλά ως θεμέλιο μιας κοινωνίας που τιμά το όνομά της.

 

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image