Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού. Παιδιά χωρίς γονείς, χωρίς οικογένεια, γίνονται έρμαια της εκμετάλλευσης, της κακοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι μελέτες των διεθνών θεσμών για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αναδεικνύουν την κατάσταση των ασυνόδευτων ανήλικων ως ένα μελανό θέμα, ανεπαρκώς καλυμμένο μέχρι σήμερα από τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Οκτώβρη 2019, το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ανέλαβε τη λειτουργία τριών Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων προσφύγων στον Πειραιά, την Πεντέλη και την Κοζάνη στο πλαίσιο της δράσης «Νεφέλη». Οι δομές φιλοξενούν αγόρια ηλικίας 12 ως 18 ετών και λειτουργούν με τη συγχρηματοδότηση του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτά, πλαισιώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό, που περιλαμβάνει κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, φροντιστές, νοσηλευτές, μάγειρες, προσωπικό καθαριότητας, διοικητικό προσωπικό και διερμηνείς.

Οι δομές "Νεφέλη" του Κοινωνικού ΕΚΑΒ εξασφαλίζουν στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επιμόρφωση και ψυχαγωγία σε 108 παιδιά. Επίσης, στις δομές παρέχεται νομική υποστήριξη για τις διαδικασίες επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους, που ζουν σε άλλες χώρες. Οι έφηβοι φιλοξενούμενοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια επαγγελματικής επιμόρφωσης, τα οποία τους προετοιμάζουν για την ανεξαρτητοποίησή τους και τους εξοπλίζουν για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, με απώτερο σκοπό την ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη διαφορετικότητα και τις επιλογές του κάθε παιδιού.

Με την δράση αυτή, το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται στο θεμελιακό στόχο του, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού υπό κάθε μορφή, και συμβάλει στην εκπλήρωση των διεθνών ανθρωπιστικών δεσμεύσεων της χώρας μας.

emas