Την Παρασκευή 21 Μαρτίου το Κοινωνικό ΕΚΑΒ πραγματοποίησε την παρουσίαση του βιβλίου «Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου» στο χώρο του Impact Hub, στο κέντρο της Αθήνας.
Το βιβλίο αυτό που αποτελείται από προσωπικές ιστορίες ανήλικων προσφύγων, έγινε η βάση για μια ευρεία συζήτηση αναφορικά με τη φιλοξενία, τα δικαιώματα, την ένταξη, αλλά και για τις αιτίες του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας, που πάντα θα ονειρεύονται ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Oι αναγνώσεις των αφηγήσεων των παιδιών από τον ηθοποιό Μάριο Ιωάννου δημιούργησαν ζωντανές εικόνες της διαδρομής τους, που συχνά μείνει την αφάνεια. Προκάλεσαν συγκίνηση και προβληματισμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους, και ειδικά τα παιδιά, που είχαν την ατυχία να βιώσουν τη φρίκη του πολέμου. Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη ανέπτυξε το σχεδιασμό του Υπουργείου για τα παιδιά πρόσφυγές, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κοινωνικού ΕΚΑΒ αναφέρθηκε στο έργο της Οργάνωσης και ιδιαίτερα στη φροντίδα των παιδιών.
Καθοριστική ήταν η κατάθεση απόψεων και εμπειριών από τα άτομα του πάνελ. Ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλής Μοσκώφ, ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, η ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός Ελένη Μολέσκη και η Γενική Διευθύντρια του Κοινωνικού ΕΚΑΒ Μαρία Δημητροπούλου, μίλησαν ο κάθε ένας από τη δική του πλευρά για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την καλύτερη φροντίδα των παιδιών, για τις ματαιώσεις και τις προοπτικές. Οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων ήρθαν να σμίξουν με τα λόγια των ίδιων των παιδιών προσφύγων που βρίσκονταν παρόντα στην παρουσίαση του δικού τους έργου. Τα αγόρια πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στις Δομές του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, έθεσαν εύστοχα ερωτήματα αναφορικά με την ουσιαστική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας μίλησαν για τα όνειρά τους μετά την ενηλικίωσή.
Ανήμερα λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, όλοι μαζί γεμίσαμε την αίθουσα του Impact Hub δίνοντας το λόγο σε αυτά τα παιδιά που συχνά μένουν στο περιθώριο. Αναπτύσσοντας ένα γόνιμο διάλογο αντιληφθήκαμε όλοι το προφανές και σπουδαίο γνώρισμα του ανθρώπου που δεν είναι άλλο από την αλληλεγγύη αλλά και την επιτακτική ανάγκη για την προστασία των παιδιών, που αδίκως τιμωρούνται και βασανίζονται από την απανθρωπιά και τις κτηνωδίες πολέμων.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που ήσασταν μαζί μας αυτή τη μέρα κάνοντας πιο ισχυρή τη φωνή των παιδιών προσφύγων.