«Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου» είναι ο τίτλος ενός λευκώματος (εκδόσεις Διάνοια) στο οποίο συνυπάρχουν 25 προσωπικές μαρτυρίες παιδιών προσφύγων που φιλοξενήθηκαν τον περασμένο χρόνο σε δομές ασυνόδευτων ανηλίκων του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ» με φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Οδυσσέα Βουδούρη -επικεφαλής της οργάνωσης- από ανθρωπιστικές αποστολές ως μέλους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το λεύκωμα επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με επιθετικότηταεξευτελιστική μεταχείριση και σωματική βία, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, χειροπέδησης, σωματικής έρευνας με αφαίρεση ρούχων,κατάσχεσης των υπαρχόντων τους και βίαιης επιστροφής στη θάλασσα, σύμφωνα με αναφορές που έλαβε η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Για τη διερεύνηση επιπλέον μορφών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμφώνησαν οι υπουργοί των δύο χωρών, ενόψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Σε κοινό ανακοινωθέν που αναφέρει μεταξύ άλλων τη συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας να εργαστούν από κοινού στον αγώνα κατά της διακίνησης μεταναστών, οδήγησε η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά στην Άγκυρα. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμα, ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν όπως ενισχύσουν συνολικά τη συνεργασία τους κατά της παράτυπης μετανάστευσης».

Ο πληθυσμός των διαμενόντων διπλασιάστηκε σε ενάμιση μήνα, ενώ η δυνατότητα καταγραφής είναι περιορισμένη.

Σταθερά δύσκολη παραμένει η κατάσταση που αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις, με αποτέλεσμα οι δομές υποδοχής στα νησιά να έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται καθημερινά μεταφορές στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθεί όσο γίνεται η κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο. Οσοι άνθρωποι μεταφέρονται στην ενδοχώρα, τυπικά δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον σε εκείνους που μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία (σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα), οπότε ο πληθυσμός αιτούντων άσυλο που θα πρέπει να διεκπεραιωθεί από τις ελληνικές υπηρεσίες αυξάνεται διαρκώς.

Στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών, κατά βάση όσων έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους χτυπήματα, συναντιούνται σήμερα ουσιαστικά για ένα πρόγευμα εργασίας, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Σουηδίας, πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου στο Λουξεμβούργο. 

Το «παρών» θα δώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου καθώς και ο συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης της Ε.Ε, Ίλκα Σάλμι.

Στα θέματα άμυνας, ανθεκτικότητας και δυνατής οικονομίας συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να τα βρουν στο μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προχώρησε σε δήλωση εκ μέρους των 25 κρατών - μελών, επειδή δεν συγκατέθεσαν η Ουγγαρία και η Πολωνία στην παρακάτω παράγραφο. 

8.873 οι αφίξεις το 8μηνο του 2022. 18.244 οι αφίξεις το 8μηνο του 2023. 235% πάνω οι ροές τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με το 2022.

Εκτίναξη των μεταναστευτικών ροών έχει σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, με αποτέλεσμα οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά να έχουν φτάσει σχεδόν στο όριό τους. Σε ΛέσβοΣάμοΧίοΚω και Λέρο βρίσκονται πλέον 12.402 άτομα, ενώ οι υφιστάμενες δομές στα πέντε νησιά πρώτης υποδοχής είναι 15.190. Οι μεταναστευτικές ροές τον Αύγουστο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 235% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 και από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως χθες, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, έφτασαν 7.197 άτομα.

Το ναυάγιο της Πύλου πυροδότησε εκ νέου μια συζήτηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μια συζήτηση που ελπίζουμε όχι μόνο να μην ξεχαστεί, αλλά και να συμβάλει στην υιοθέτηση πολιτικών που θα έχουν ως βασικό τους άξονα τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, το οποίο συνέβη λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ανέδειξε κατά τη γνώμη μου μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας: την αδιαφορία για τον πόνο του άλλου.

Η μετανάστευση στην ΕΕ έχει επηρεαστεί από κρίσεις όπως η πανδημία Covid-19 και οι ρωσικές εχθροπραξίες στην Ουκρανία..

Δείτε τα τελευταία στοιχεία στο γράφημά μας.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν στην ελάττωση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ. Ο αριθμός των αφίξεων άρχισε όμως και πάλι να αυξάνεται το 2021 και το 2022 λόγω, εν μέρει, του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της αναμένεται δε να παίξουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο.

Το νέο δράμα με μετανάστες στη Μάγχη, εξελίχθηκε στα ανοιχτά των ακτών Σανγκάτ στη νότια πλευρά του Καλέ. 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι αγνοούνται.
Τέσσερα γαλλικά πλοία μαζί με δύο βρετανικά και ένα γαλλικό ελικόπτερο κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση μεταναστών, Αφγανών στην πλειονότητά τους που το σκάφος τους ναυάγησε γύρω στις 2 τα ξημερώματα.

Το σκάφος εντοπίστηκε από το γαλλικό περιπολικό της αρμόδιας υπηρεσίας «Cormoran», το οποίο έδωσε σήμα για την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης, όπως μεταδίδει η DW.

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image