Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί για δραματικές συνέπειες εάν η διεθνής κοινότητα ξεχάσει το Αφγανιστάν

Υπογραμμίζει τη σημασία της εύρεσης λύσεων για τους εκτοπισμένους Αφγανούς.

Με την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής του στο Αφγανιστάν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στη χώρα σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο.

Κάλεσε επίσης για μεγαλύτερη στήριξη στους Αφγανούς πρόσφυγες, σε όσους έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και σε όσους έχουν επιστρέψει, εν όψει της Διάσκεψης δωρητών που πραγματοποιείται στη Γενεύη στις 23 και 24 Νοεμβρίου.

Κατά την επίσκεψή του στην Καμπούλ και στις επαρχίες Bamyan και Parwan, ο Filippo Grandi συνάντησε τον Πρόεδρο Mohammad Ashraf Ghani, τον Πρώτο Αντιπρόεδρο Amurallah Saleh, υπουργούς της κυβέρνησης, κυβερνήτες των επαρχιών, και τον Dr Abdullah Abdullah, τον Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση. Μίλησε επίσης με κοινότητες και οικογένειες που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις, καθώς και με ομάδες Αφγανών που έχουν επιστρέψει στη χώρα.

Ο κ. Grandi σημείωσε ότι η αυξανόμενη χρήση βίας που παρατηρείται αυτό το διάστημα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αφγανοί πολίτες δολοφονούνται, ακρωτηριάζονται, τρομοκρατούνται και εκτοπίζονται σε καθημερινή βάση, όπως κατέδειξε για μια ακόμα φορά η επίθεση του περασμένου Σαββάτου στην Καμπούλ. Τόνισε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία – εφόσον διαφυλάσσει πραγματικά την ασφάλεια, την ευημερία και τα δικαιώματα όλων των γυναικών και των ανδρών του Αφγανιστάν – αποτελεί την επείγουσα και αναγκαία έκβαση των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα σήμερα μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών στο Αφγανιστάν. Μια τέτοια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μπει ένα τέλος σε μια σύγκρουση που καταστρέφει ζωές και συνεχίζει να αποτελεί τη βασική αιτία του αναγκαστικού εκτοπισμού.

Πρόσθεσε ότι το μέλλον εκατομμυρίων Αφγανών εξαρτάται τόσο από την επιτυχημένη έκβαση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων όσο και από τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στην ανάπτυξη της χώρας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη Διάσκεψη στη Γενεύη θα προσφέρει την ευκαιρία να εκφραστεί η δέσμευση αυτή με απτούς, βιώσιμους τρόπους.

«Εάν οποιοδήποτε από τα δύο αποτύχει», σημείωσε, «τότε θα δούμε το Αφγανιστάν να οπισθοδρομεί με ολέθριες συνέπειες, όπως το ενδεχόμενο να εκτοπιστούν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν σε μεγάλη κλίμακα. Έχουμε δει να συμβαίνει αυτό αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Το καταστροφικό αυτό σενάριο θα απαιτούσε την κινητοποίηση σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω των πιο δυσχερών συνθηκών σε θέματα ασφάλειας και υλικοτεχνικής υποδομής.»

Υπενθύμισε ότι σχεδόν 300.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας μόνο το 2020 λόγω των συγκρούσεων. Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής υποστήριξης, όπως συμβαίνει και με τα σχεδόν τρία εκατομμύρια Αφγανούς που είχαν εκτοπιστεί σε προγενέστερο χρόνο και τα εννέα εκατομμύρια που έχουν χάσει τα μέσα βιοπορισμού τους λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρόθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να συνεργαστεί με την Αφγανική κυβέρνηση, άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών και άλλους εταίρους ώστε να βρεθούν μόνιμες λύσεις για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και τους πρόσφυγες που επιστρέφουν, οικοδομώντας πάνω στις υπάρχουσες νομοθετικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες.

Ο Ύπατος Αρμοστής υπενθύμισε επίσης ότι πάνω από 40 χρόνια μετά, οι Αφγανοί πρόσφυγες εξακολουθούν να ανήκουν σε μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά καταστάσεις παρατεταμένου εκτοπισμού στο πλαίσιο της εντολής της Ύπατης Αρμοστείας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το μέλλον του Αφγανιστάν. Αντιθέτως, η παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης αυτής θα πρέπει να οδηγήσει σε εντατικές προσπάθειες ώστε να στηριχθούν οι πρόσφυγες και οι κοινότητες υποδοχής τους στο Ιράν και το Πακιστάν, τις γειτονικές χώρες  που έχουν φιλοξενήσει με γενναιοδωρία τους Αφγανούς πρόσφυγες για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ο κ. Grandi υπογράμμισε τη συνεχή δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας προς τα 2,4 εκατομμύρια καταγεγραμμένους Αφγανούς πρόσφυγες που παραμένουν σε χώρες ασύλου στην περιοχή. Έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που διευκολύνουν την εθελούσια επιστροφή τους και τη βιώσιμη επανένταξή τους στο πλαίσιο μιας περιφερειακής στρατηγικής υπό τον συντονισμό του Αφγανιστάν, του Ιράν και του Πακιστάν με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας, δωρητών χωρών και διεθνών αναπτυξιακών θεσμών, με στόχο την εξεύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες και την παροχή στήριξης στις χώρες υποδοχής.

«Εν μέσω όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα το Αφγανιστάν, ήταν ενθαρρυντικό που είδα από πρώτο χέρι την ανανεωμένη δέσμευση της αφγανικής κυβέρνησης. Όπως και την παροχή στήριξης σε συγκεκριμένα προγράμματα σε περιοχές προτεραιότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανένταξη των ανθρώπων που επιστρέφουν εκεί και όσων έχουν εκτοπιστεί.»

Ο κ. Grandi χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διμερείς συνομιλίες για την παροχή εγγράφων ταυτοποίησης σε όλους τους Αφγανούς που ζουν στο Ιράν και το Πακιστάν. Τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν και να υποστηριχθούν, καθώς οι τρεις κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες για να ρυθμίσουν τη μετακίνηση πληθυσμών με τρόπο που να είναι ανθρώπινος, δίκαιος, ασφαλής και αποτελεσματικός – προς όφελος και των τριών εμπλεκόμενων χωρών.

Πηγή: unhcr.org

FaLang translation system by Faboba