Διαδηλώσεις στη Γερμανία για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γερμανία ζήτησαν τόσο από την κυβέρνηση της χώρας τους, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να «κάνουν περισσότερα» για να συνδράμουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, κάλεσαν την Ε.Ε. να υποδεχθεί τους αιτούντες άσυλο που είναι στη Λέσβο, μετά την καταστροφή του καταυλισμού στην Μόρια.

Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως Κολωνία, το Μόναχο και τη Λειψία.

Στο Βερολίνο, όπου συμμετείχαν περίπου 5.000 άνθρωποι, ακούστηκαν συνθήματα όπως «Έχουμε χώρο» και «Ζεεχόφερ να είσαι χριστιανός», με το δεύτερο να αναφέρεται στον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ.

Το «παρών» έδωσε και η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε, για να γίνει το τραγικό σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015. «Αποφάσισα να μιλήσω και να εκφρασθώ στο όνομα εκείνων που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Εάν δεν μπορώ να σώσω την δική μου οικογένεια, ας σώσουμε τους άλλους», δήλωσε η Τίμα Κούρντι καλώντας τους πολίτες να γράψουν στους πολιτικούς αξιωματούχους και να τους ζητήσουν να κινητοποιηθούν. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να τους γυρίσουμε την πλάτη», είπε.

H Τίμα Κούρντι, AP PHOTO

Η Σόνια Μπόμπρικ, ακτιβίστρια της οργάνωσης Seebruecke, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι «υπάρχει αρκετός χώρος στην Γερμανία» για να υποδεχθεί περισσότερους από τους περίπου 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα, τους οποίους το Βερολίνο δεσμεύθηκε να δεχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δεχθεί 1.553 μετανάστες –408 οικογένειες με παιδιά– από διάφορα ελληνικά νησιά που έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα.

Πηγή: efsyn.gr