Συγκεκριμένα, ο απολογισμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2022, ανέφερε η UNICEF, ζητώντας τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέπουν στα παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη.
«Υπολογίζουμε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 11.600 παιδιά διέσχισαν τη Μεσόγειο, αριθμός επίσης διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022», είπε η Βερένα Κνάους, αξιωματούχος της UNICEF για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, 3.300 παιδιά που έκαναν το ταξίδι αυτό -το 71% του συνολικού αριθμού- ήταν ασυνόδευτα ή είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τη UNICEF.
Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία.
«Αυτά τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους. Οι ηγέτες παγκοσμίως πρέπει να δράσουν επειγόντως», τόνισε η Κνάους.
Στο μεταξύ, διάφοροι ευρωβουλευτές ζήτησαν χθες να αναπτυχθεί μια «αξιόπιστη και μόνιμη στρατηγική έρευνας και διάσωσης» για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, μετά το προσφυγικό ναυάγιο στα μέσα Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 600 μη ταυτοποιημένους νεκρούς.
Πηγή: www.efsyn.gr