Διπλασιάστηκαν οι θάνατοι προσφυγόπουλων στη Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2023

Τουλάχιστον 289 παιδιά έχουν πνιγεί φέτος στα παγωμένα νερά της Μεσογείου. Περίπου 11.600 παιδιά έχουν διασχίσει τη θάλασσα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με UNICEF. Η πλειονότητα αυτών ήταν ασυνόδευτα ή έχασαν τους γονείς τους στο δύσκολο ταξίδι.
 
Τουλάχιστον 289 παιδιά πέθαναν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη και να βρουν μια καλύτερη ζωή, αριθμός που έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο απολογισμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2022, ανέφερε η UNICEF, ζητώντας τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέπουν στα παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

«Υπολογίζουμε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 11.600 παιδιά διέσχισαν τη Μεσόγειο, αριθμός επίσης διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022», είπε η Βερένα Κνάους, αξιωματούχος της UNICEF για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, 3.300 παιδιά που έκαναν το ταξίδι αυτό -το 71% του συνολικού αριθμού- ήταν ασυνόδευτα ή είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τη UNICEF.

Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία.

«Αυτά τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους. Οι ηγέτες παγκοσμίως πρέπει να δράσουν επειγόντως», τόνισε η Κνάους.

Στο μεταξύ, διάφοροι ευρωβουλευτές ζήτησαν χθες να αναπτυχθεί μια «αξιόπιστη και μόνιμη στρατηγική έρευνας και διάσωσης» για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, μετά το προσφυγικό ναυάγιο στα μέσα Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 600 μη ταυτοποιημένους νεκρούς.

Πηγή: www.efsyn.gr

FaLang translation system by Faboba

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image