Κοινωνικό ΕΚΑΒ, μια ανεξάρτητη κοινωνική οργάνωση

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ (ακρώνυμο για το Κοινωνικό Ελληνικό Κλιμάκιο Άμεσης Βοήθειας), είναι μια ανεξάρτητη κοινωνική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. Η ονομασία «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» παραπέμπει στην έννοια της αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών που βρίσκονται άτομα κοινωνικά περιθωριοποιημένα.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ αποσκοπεί να προσεγγίσει και να βοηθήσει ανθρώπους και ομάδες, οι οποίοι έχουν χάσει τη δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι τις βασικές τους ανάγκες (στέγαση, σίτιση, υγειονομική φροντίδα κλπ.), αλλά συχνά ούτε και να ζητήσουν από μόνοι τους βοήθεια, εβρισκόμενοι σε βαθιά απόγνωση. Τέτοιες ομάδες είναι πχ οι άστεγοι, τα παιδιά του δρόμου, οι πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά κλπ. Στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης, τα άτομα αυτά πληθαίνουν και η κοινωνική περιθωριοποίηση χτυπάει πλέον και ανθρώπους που ανήκαν μέχρι πρόσφατα στα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ δρα μέσω κινητών ομάδων, που παρέχουν μια πρώτη φροντίδα, υγειονομική, ψυχολογική, στον τόπο όπου εντοπίζονται οι άνθρωποι που την έχουν ανάγκη. Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία μιας ανθρώπινης επικοινωνίας, η οποία αξιοποιείται ώστε να οδηγήσει σταδιακά σε κοινωνική επανένταξη. Επίσης το Κοινωνικό ΕΚΑΒ οργανώνει χώρους φιλοξενίας, όπου τα απομονωμένα άτομα μπορούν να βρουν φροντίδα, παρέα, να κοινωνικοποιηθούν και να διεκδικήσουν εκ νέου τα δικαιώματά τους. Στους χώρους φιλοξενίας παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη για θέματα ιατρικά, υγειονομικά, ψυχολογικά, νομικά κλπ.

Το κοινωνικό ΕΚΑΒ ιδρύθηκε στην Ελλάδα από ανθρώπους με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εθελοντικής ανθρωπιστική δράσης. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το «SAMU Social», το οποίο ιδρύθηκε το 1993 στο Παρίσι από πρώην μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (το SAMU είναι το αντίστοιχο, στην Γαλλία, του δικού μας ΕΚΑΒ). Στόχος του SAMU Social είναι κυρίως η περίθαλψη των άστεγων στις μεγαλουπόλεις, μέσω κινητών μονάδων, αποτελούμενων από κοινωνικό λειτουργό και νοσηλευτή, και η σταδιακή κοινωνική τους επανένταξη. Από το 1998 και μετά, δημιουργήθηκαν αντίστοιχες οργανώσεις σε πολλές άλλες χώρες, στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Λατινική Αμερική, με προσαρμοσμένο στόχο στα επί τόπου προβλήματα (πχ παιδιά του δρόμου στην Αφρική, εγκαταλειμμένους ψυχασθενείς στην Ανατολική Ευρώπη κοκ.).

Η Ελληνική οργάνωση «Κοινωνικό ΕΚΑΒ», ιδρύθηκε το 2016, από μια ομάδα ιατρών, υγειονομικών, νομικών, κοινωνικών επιστημόνων, δημοσιογράφων, που είχαν ήδη πλούσια εμπειρία στην κοινωνική δράση. Βασικό κίνητρο για την ίδρυσή του, υπήρξε η ανάγκη συμβολής στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, που μαστίζει παρατεταμένα την χώρα μας, σπρώχνοντας στο περιθώριο της οργανωμένης κοινωνίας όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, καθώς και η συμβολή στην περίθαλψη των πιο ευάλωτων ομάδων προσφύγων, όπως είναι τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, οι απομονωμένες γυναίκες κλπ.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ είναι οργάνωση δράσης, ανεξάρτητη από κάθε πολιτικό, θρησκευτικό, κυβερνητικό ή άλλο φορέα, και με αποκλειστική αναφορά στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στις αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης, όπως διατυπώνονται στον Χάρτη Αρχών της Οργάνωσης.